Sider

torsdag den 1. november 2012

Familiegryde

Så blev det tid til mit andet indlæg. Denne gang tager vi udgangspunkt i en, i vores familie, højt elsket ret. Den er dejlig mild, men stadig med masser af smag og hvis man husker grundreglerne, kan man samtidig bruge den til at rydde op i grøntsagsskuffen uden at det går ud over totaloplevelsen. Man kan både lave den i en gryde (det lægger navnet så også op til), men den bliver mindst lige så god, hvis man bruger en stegeso. Jeg brugte i dag, en stegeso og derfor er opskriften skrevet herefter, men det kræver stort set ingen omskrivning at ændre den til grydebrug.
Jeg har så vidt muligt vist alt hvad jeg gør i billeder, men beklager dog den tvivlsomme kvalitet, jeg måtte klare mig, med kameraet i en telefon. Jeg skal nok forsøge at stramme op.

Det skal du bruge til 4 pers.
500gr. skinkekød eller svinemørbrad (har du god tid, så prøv med svinebov eller nakkefilét, det er mere smagfuldt men kræver at retten simrer 1-1½ time længere)
1 stort løg eller 4 forårsløg
250gr. svampe (champignon er det oplagte valg, men stort set alt kan bruges)
200gr. friskrøget bacon i terninger
2 små eller 1 stor peberfrugt
200gr. pølser i små stykker (jeg brugte brunchpølser fra slagterforretningen)
1 ds. hakkede tomater
2 spsk. tomatpuré (eller 2 tsk. koncentreret tomatpuré)
1/4 l. piskefløde
1 spsk. Paprika (gerne edelsüss, da denne har en dejlig rund og mild smag)
½ tsk. cayennepeber (vær varsom, det bliver hurtigt stærkt)
1 spsk. olie

Ris som tilbehør

Sådan gør vi:
1. Først skæres kødet i grove tern (du kan også få din lokale kødsnedker til det, det koster normalt ikke ekstra og så slipper man for at vaske spækbrædder af den halve dag)
2. Olien varmes op i en gryde sammen med paprika og cayennepeber, der i samme ombæring lige "brændes af" (dvs. at det "steges" i olien, indtil det bliver en anelse mørkere i farven)

3. Kødet svitses i olien med paprika og cayennepeber og tages derefter op og over i stegesoen (hvis du har en stor stegegryde, skal du blot lade kødet blive i gryden og tilsætte de øvrige ingredienser som beskrevet i følgende trin)
4. Snit dine grøntsage i gode mundrette bidder, jeg har valgt nogle forårsløg, 3 slags peberfrugt (jeg lavede dobbeltportion, så vi kan have i fryseren til nogle gange) og 2 slags svampe (brune champignoner og så en kæmpehat, jeg har glemt hvad hedder, så jeg sætter lige et billede ind herunder)
OBS!  Nu ikke noget med at bruge en maskine til at hakke eller lignende, så kan man ligeså godt lade være med at skære noget som helst ud og så blende hele retten når den er færdig tilberedt og servere den som smoothie.
Lige et billede af de svampe jeg brugte.
5. Svits grøntsagerne i gryden og hæld dem derefter ovenpå på kødet i stegesoen sammen med pølserne, der dog lige inden, skæres i bidder.
6. Hk. tomat, tomat puré og fløde varmes op i gryden, sammen med salt og peber (endnu engang har jeg brugt det røgede salt, jeg må jo erkende at jeg er afhængig) når det har været oppe at koge, hældes det over retten. Låget sættes på og stegesoen sættes  i ovnen ved 170grader i min. 2½ time (stegetiden afkortes betragteligt ved brug af skinkekød, så skal det blot simre 30-60min.)
7. Vupti, så er familiegryden klar, jeg serverer den med ris eller kartoffelmos (dog skal man, efter min bedste overbevisning, holde sig fra at blande smagsstoffer i kartoffelmosen, da der er smagsstoffer nok i retten)

Vi er 2 voksne og en dreng på 8 år og der er gerne RIGELIGT til at der kan smides i fryseren til en dag når vi er presset på tiden.

Min vurdering: 10/10 den smager ikke alene rigtig godt den giver også mulighed for at rydde op i køleskabet. Man kan stort set komme alle grøntsager i, medmindre de er for gennemtrængende i smagen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar